Yoga

Wat is yoga
 
Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet. In Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als “verbinden”. Het is een filosofie , leefwijze en oefen-methode die gaat over, het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegenovergesteld lijken ( geest en lichaam, binnen en buiten, spanning en ontspanning ect) Om uiteindelijk te komen tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn geheel kan worden ervaren.
 
Wat doet yoga
 
Yoga leert ons om lichaam en geest in balans te brengen. De oefeningen (asana s) en ademhalingsoefeningen geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Meditatie is een natuurlijke manier om je geest te leren kennen en te trainen.  Juist in ons drukke bestaan is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten.
 
Eenvoud
 
Mensen die onbekend zijn met yoga hebben nog wel eens het idee dat het bij yoga draait om lenig zijn en gecompliceerde en ongemakkelijke lichamelijke oefeningen. Hier draait het bij yoga zeker niet om . Iedereen beoefend yoga op zijn eigen manier. Elk lichaam is anders ieder mens is anders bij yoga luister je heel goed naar je lichaam en vanuit hier ga je bewegen.
 
8-voudigpad
 
Yoga is een eeuwenoude wetenschap. De indiase Patanjali heeft het 200 jaar voor Christus op schrift gezet. Hij heeft de verschillende onderdelen van yoga samnegebracht.
Het 8-voudigpad van yoga bestaat dus uit 8 onderdelen die samen het geheel van yoga vormen. Deze acht onderdelen zijn.
1 Yamas :  Respectvol zijn naar anderen
2 Niyamas : Respectvol zijn naar jezelf
3 Asana:  Het doen van yogahoudingen
4 Pranayama:  Ademhalingsoefeningen
5 Prayahara:  Je aandacht naar binnen richten( zintuigenbeheersing)
6 Dharana: Concentratie
7 Dhyana:  Meditatie
 
Meer informatie over yoga of het boeken van een les:
Annemiek de Beus of Trudy Leijen

0251 - 31 44 47
e info@move-akersloot.nl