Trauma verwerking middels lichaamsgerichte therapie ofwel Somatic Experiencing® (SE)

Somatic Experiencing® kun je letterlijk vertalen als ‘lichamelijke ervaring’. De benaming geeft daarmee de kern weer van de manier van traumaverwerking die is ontwikkeld door Dr. Peter Levine. In de behandeling staat de fysieke ervaring centraal. Het fysiologische aspect wordt daarmee nadrukkelijk  in de behandeling betrokken.

‘Trauma’ is een vaak onbegrepen en soms zelfs genegeerde aandoening die grote gevolgen kan hebben, geestelijk zowel als lichamelijk. Meestal ontstaat het door een heftige gebeurtenis van buitenaf. Maar het kan ook ontstaan door een ongeluk, een medische ingreep of een ziekte. De gevolgen worden vaak pas veel later merkbaar.

Overweldigend
In alle gevallen was de situatie die zich voordeed een overweldigende ervaring. Het slachtoffer was niet in staat om de natuurlijke impuls van ‘vechten of vluchten’ te volgen. Het gevolg: een situatie van bevriezing, vooral fysiek gezien, en afgesneden van lichaam en geest. Dit kan uiteindelijk leiden tot een  complex van symptomen, zoals je gevangen of angstig voelen, chronische vermoeidheid, hyperactiviteit of juist depressiviteit, psychosomatische klachten enzovoort.

Somatic Experiencing® is er op gericht om op zorgvuldige wijze, zonder herbeleving van het trauma, het lichaam te helpen de bevroren spanning stukje bij beetje los te laten. De beweging die er ‘toen’ niet kon zijn, kan alsnog worden afgemaakt. Door deze ontlading kan  eindelijk, vaak na vele jaren, de rust in lichaam en geest.

De behandeling

De benadering van SE is specifiek gericht op de effecten van trauma in ons lichaam. De somatic experience practisioner (SEP) helpt mensen om het zelf genezend vermogen van het lichaam te herstellen. Het doet een beroep op het vermogen om zelf actief te zijn. Zo vergroot de SEP jouw kracht om met heftige gebeurtenissen om te gaan, ook in de toekomst.

Somatic Experiencing® (SE) is een psycho-somatische methode voor het helen van trauma. Deze methode richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam (soma). Sensaties zijn de taal van ons lichaam; het ervaren van sensaties is daarom de ingang tot verwerking van trauma.
 
Somatic Experiencing® is een erkende behandelmethode binnen de psychosomatische fysiotherapie. Dit is vastgesteld door het Koninklijk Genootschap voor Fysiothera[pie (KNGF).


Nieuw: cursus VOEL JE  STERK  Start 15 januari 2024

Meer informatie over traumaverwerking of het maken van een afspraak:
Paula Rozeman

0251 - 31 44 47
e paula rozeman